UPCZiggoOnline.nlXS4AllTele2TelfortScarletKPNCanaldigitaal

Volgens het Kabinet is internet netwerktoegang nog belangrijker door fusie internetproviders

Geplaatst op 30 Maart 2016

Het aanbieden van toegang tot de vaste internetprovider netwerken van Ziggo en KPN aan alternatieve aanbieders is volgens het ministerie van Economische Zaken nog belangrijker geworden door voorgenomen fusie van beide internetproviders.

In antwoord op eerder gestelde Kamervragen laat het ministerie weten dat het zich zal inzetten om concurrenten toegang tot de vaste netwerken van KPN en Ziggo te verschaffen. Vanwege de plannen van Vodafone en Liberty Global omtrent hun joint venture is deze inzet nog belangrijker geworden.

Het ministerie blijft erbij dat twee spelers op de telecommarkt niet genoeg zijn. Hiermee zou er namelijk onvoldoende plek zijn voor concurrentie en innovatie. Om dit toch te laten ontstaan is blijvende toegang tot de netwerken van KPN en Ziggo nodig voor alternatieve internetaanbieders. Dit moet ook waarborgen dat de twee grote spelers zelf blijven innoveren en investeren.

Ook liet het ministerie het hypothetische aandeel van de joint venture van Ziggo en Vodafone zien, als de samenwerking al zou hebben bestaan in het derde kwartaal van 2015. Dit wordt vergeleken met de aandelen van andere telecombedrijven, met voornamelijk KPN als vergelijkingspunt. De joint venture zou volgens de cijfers ongeveer gelijk opgaan met KPN, waarmee deze partij beter kan worden beconcurreerd. Op het gebied van internet zou Ziggo/Vodafone een aandeel van 45 tot 50 procent hebben, tegenover KPN’s 40 tot 45 procent. Op de mobiele markt zou het een aandeel van 25 tot 30 procent verkrijgen. KPN blijft daarin wel aanzienlijk groter, met 45 tot 50 procent van het marktaandeel van mobiele internetaanbieders.

In februari kondigden Vodafone en Ziggo aan hun Nederlandse divisies samen te willen voegen in de vorm van een joint venture. Beide bedrijven zullen daarvan voor de helft eigenaar zijn. Liberty Global en Vodafone hebben hun plannen nog niet gemeld bij de Europese Commissie. Zodra dit is gebeurd volgt nog een fusietoets, uitgevoerd door de Commissie of door ACM.

Bron: Tweakers

Terug naar het overzicht